Mit tehetek érted - egy rendhagyó háztartás történései

Kövesd az OriflameMindenkinek blogomat. Iratkozz fel az orimindTV-re
De ne gondold, hogy a szépségápolás csak kívülről történik. Külső-belső harmónia keresgélése az igazi feladat.
Így szó lesz itt mindenről, ami történhet velünk - változzon tapasztalattá az élmény, és megosztani való tudássá.

2017. június 18., vasárnap

14 + 1 tipp a tartós és biztonságos fogyáshoz

A HERBAHÁZ győri áruházában szerzem be kedvenceimet, melyek segitenek az egészséges táplálkozásban.
Ezt a cikket a blogjukban találtam. Szerintem minden pontja hasznos és igaz.

Előfordult már veled, hogy teljes erőddel belevetetted magad a fogyókúrába, de aztán minden visszatért a régi kerékvágásba? Nos, a „majd holnaptól / hétfőtől / jövő hónaptól / januártól elkezdem” típusú fogadalmak a kezdettől halálra vannak ítélve. Hogy miért? Mert többnyire a lemondásról, és nem a következetes életmód váltásról szólnak. Ha kisebb, könnyebben elérhető célokat tűzöl ki magad elé, a változás is gyökeres lesz.


1. Reggelizz úgy, mint egy király...

Minden főétkezés fontos, de a reggeli különösen: energizál, stabilizálja a vércukorszintet (vagyis nem hintáztatja meg azt), így biztosítja számodra a megfelelő kezdetet az egész napodhoz. Az ideális reggeli 400-500 kcal között mozog, sovány fehérjét és zsírokat  (pl. tojás, hüvelyesek, cukrozatlan görög joghurt, diófélék stb.) valamint rostokat (gyümölcsöt, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonát) is tartalmaz.



2. Válassz valódi élelmiszert

Kerüld a túlcsomagolt, feldolgozott és finomított élelmiszereket, amelyek nátrium tartalma általában rendkívül magas, nem beszélve a rengeteg hozzáadott adalékanyagról, cukorról, tartósítószerekről. Válassz friss összetevőkből készített élelmiszert: gyümölcsöket, zöldségeket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, sovány fehérjeféléket, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket.



3.Vigyázz a sóval!

Kerüld a túl sós nasikat és snack-eket! Figyeld az összetevők listáját: ideális esetben 140 mg-nál kevesebb nátriumot tartalmazzon adagonként!



4. Gyerünk kávézni!

Kezdd a napot egy csésze kávéval! A koffein természetes vízhajtó és kiváló antioxidáns, amely védi a sejteket a szabad gyököktől. Az ajánlott napi bevitelt azért mégse lépd túl: napi 400 mg fölé ne menj. Nem kávézol? Semmi gond! Egyes teafélék (különösen a gyógynövényes készítmények) kifejezetten segíthetnek a fogyásban!



5. Hagyd el a cukros üdítőket!

A matek egyszerű: a folyékony formában bevitt cukrok, rejtett kalóriák. Egy pohár dzsúz, vagy ízesített kávé elfogyasztása kevesebb élvezetet jelent, mint egy habos sütemény, de ettől még telis-tele van kalóriával, amelyek attól még, hogy nem veszel róluk tudomást, sajnos a diétád ellen hatnak. Iktass ki tehát mint cukros üdítőt, édesített kávét, teát, gyümölcslevet és alkoholt: akár 800 kalóriát is megspórolhatsz vele a nap végére!

6. Vegyél egy pár 2 kg-os kézisúlyzót!

Minimális befektetés, amelyet sosem fogsz megbánni. Vedd kézbe a súlyzóidat a hét bármely napján otthon, vagy a munkahelyeden, és végezz könnyű, szálkásító gyakorlatokat vállra, bicepszre és tricepszre. Izmaid megdolgoztatása ugyanis felgyorsítja a zsírégetést. Minél többet szálkásítasz, annál könnyebb és karcsúbb leszel! Már heti 3-4 alkalom után gyors változást fogsz tapasztalni. A gyakorlatok elvégzéséhez természetesen a saját súlyodat is használhatod: napi néhány fekvőtámasz csodákra képes!

7. Bátran egyél fűszeres ételeket!

Az erős fűszerekben (kifejezetten a paprikában) található kapszaicin nevű vegyület fokozza az energiafelhasználást, azaz segít a kalóriák elégetésében. Felgyorsítja az anyagcserét és tele van antioxidánssal, amelynek egy sor további jótékony hatása van a szervezetedre.

Nem csak a paprika, hanem a gyömbér, a kurkuma, a fekete bors és oregánó is támogathatja ilyen módon a diétádat.



8. Feküdj le időben!

Az alváshiánytól nem csak a teljesítőképességed csökken, hanem dekoncentrált és türelmetlen is leszel, amely akár a következetes diétádat is veszélyezteti. Arról nem is beszélve, hogy lelassul az anyagcseréd, és ha sokáig vagy ébren, éjszaka újra megéhezel. Az ekkor bevitt, felesleges kalóriák elkerülhetők lennének, ha már szundikálnál.

9. Vezess diéta naplót!

A tapasztalatok azt mutatják: ha vezeted az étkezéseid számát, idejét és az elfogyasztott élelmiszereket, jobban odafigyelsz majd arra, hogy mikor mit eszel. Számos hasznos applikáció létezik, amely kiszámolja az adott ételben lévő tápanyagok mennyiségét (szénhidráttartalom, cukrok, kalória stb.), és figyelmeztet, ha elérted a napi ajánlott mennyiséget.

10.Mozdulj meg!

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen a tartós és eredményes fogyás-, valamint az egészséged megőrzése érdekében. Mindegy, hogy a nap mely szakában végzed, de az esti aktivitás különösen hasznos lehet, ha fogyókúrázol.

Az anyagcserénk a nap végére lelassul, így 30 percnyi aerob mozgás vacsora előtt (tempós séta, futás, kocogás, vagy bármilyen mozgásforma, ami megemeli a pulzusod) segíthet felpörgetni azt. Az esti órákban elfogyasztott kalóriák így kevésbé rakódnak rád.



11. Ne hagyj ki egyetlen főétkezést se!

Szögezzük le: attól még, hogy kihagysz egy főétkezést, még nem fogsz gyorsabban lefogyni! Ha napközben idő szűkében vagy, vigyél magaddal harapnivalót, ami kéznél van akkor, amikor csak egy gyors ebédszünetet tudsz tartani. Ha kihagysz egy főétkezést duplán rosszat teszel magaddal: egyrészt lassítod az anyagcserédet, másrészt a nap végeztével nehéz lesz megállnod, hogy felfalj bármit, ami az utadba kerül.

Tartsd be a napi három főétkezést (reggeli-ebéd-vacsora) és két köztes, „kisétkezést”, a következő elosztásban: a reggelid 30, a tízóraid és uzsonnád 20-20, az ebéded 50, a vacsorád pedig 40 gramm szénhidrátot tartalmazzon és az eredmény nem marad el!

12. Igyál sok vizet!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: egy felnőtt szervezetnek naponta legalább 2-2,5 liter folyadékbevitelre van szüksége, amelyet semmiképp sem cukros levek hanem szénsavmentes ásványvíz formájában vedd magadhoz (lásd 5. pont).

A folyadékveszteséget magas víztartalmú ételekkel is pótolhatod:

az uborka, a paradicsom, a görögdinnye, a szőlő, az ananász és az áfonya is segíthet ebben.

13. Fogyassz magas ásványi anyag tartalmú ételeket!

A kálium, a magnézium és a kalcium segít a nátrium egyensúly elérésében és megtartásában.  Káliumban gazdag élelmiszerek a leveles zöldségek, a citrusfélék, a banán, paradicsom és a karfiol. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, valamint a diófélék és a magvak is segítenek abban, hogy a vérnyomásodat és a vércukorszintedet optimális szinten tartsd, amely a (fogyáson kívül) számos jótékony hatással bír, és csökkenti a a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

14. Ne dőlj be a gyors eredményt ígérő divatirányzatoknak!

Időről időre feltűnnek különböző csodamódszerek, kétes eredetű étrend—kiegésztők, tabletták, sztárdiéták amelyek gyors eredményt ígérnek. Ne dőlj be ezeknek! Az életmód váltás bizony kemény munka, és még akkor is szükséged lesz, önfegyelemre és sok sok türelemre, ha csak néhány kilótól szeretnél megszabadulni. Ha nagyobb súlyfelesleggel rendelkezel mindenképp kérd ki szakorvos vagy dietetikus segítségét, hogy közösen megtaláljátok a neked legmegfelelőbb módszereket az ideális testsúlyod elérésé érdekében.

+1 A legfontosabb: szeresd magad!

Az életmódváltásod csakis a saját egészséged és jó közérzeted miatt történjen! Ne akarj megfelelni a hamis ideáloknak, vagy mások elvárásainak, és sose hasonlítsd magad a photoshoppolt címlap idolok kicsit sem életszerű formáihoz. Érezd jól magad a bőrödben! Tudd, hogy kivételes, egyedi és megismételhetetlen vagy, és ezen a tényen nem változtatnak a kilók és a kalóriák!

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése