Mit tehetek érted - egy rendhagyó háztartás történései

Kövesd az OriflameMindenkinek blogomat. Iratkozz fel az orimindTV-re és az orianagyor csatornára
De ne gondold, hogy a szépségápolás csak kívülről történik. Külső-belső harmónia keresgélése az igazi feladat.
Így szó lesz itt mindenről, ami történhet velünk - változzon tapasztalattá az élmény, és megosztani való tudássá.

2013. július 15., hétfő

Tudástár - a Glikémiás index (GI)

Tudástár - mit kell tudnunk / avagy kell-e egyáltalán foglalkoznunk a Glikémiás indexszel?

Azt kell, hogy mondjam, hogy igenis kell tudnunk róla és foglalkoznunk vele. Egyrészt azért, hogy elkerülhessük a cukorbetegséget, másrészt pedig azért, hogy egészségesen táplálkozzunk. Harmadrészt pedig a fogyókúránk alapja is lehet az ételek GI- indexének figyelése. Nem olyan bonyolult ez - mint ahogy elsőre gondolnánk (legalábbis a fogyókúrázók szempontjából). 
Fogyókúrázók esetében az vezet eredményre, ha az alacsonyabb GI-indexel rendelkező élelmiszereket fogyasztjuk.

A Wikipédiában ezt olvashatjuk a Glikémiás indexről:

"A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz(néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban. (Vércukorszinten a vér szőlőcukortartalmát értjük, bár más cukor, elsősorban gyümölcscukor is található benne.) Jelentősége fogyókúrázók és 2-es típusú cukorbetegek esetén a legnagyobb.
GI-indexe elsősorban a szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek van, az értékét az ételben található anyagokon kívül befolyásolja az elkészítés módja is. Növeli a GI értékét minden olyan konyhai technika, ami megsérti a növények sejtfalát, pl.: intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés. Növeli a GI értékét a vízben való oldás is (üdítőitalok, cukros tea). Csökkenti a GI értékét a kímélő elkészítés (pl. párolás), valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír ésrost (pl. saláta).


A GI-táblázatok egészséges embereken mért GI-értékeket tartalmaznak. Bár a táblázat cukorbetegek esetén is irányadó, a százalékértékek jelentősen eltérhetnek, és ez a betegség súlyosságától is függ."
GIÉlelmiszer
nagyon magas90-100%szőlőcukormalátacukorméz, cukros üdítőitalok, gabona-, kukorica-, rizspehely
magas70-90%(répa- vagy nád)cukor, fehérlisztből készült pékáruk és főtt tésztákszőlő, tejberizs
közepes50-70%kukorica, főtt rizsbanán, cukrozatlan gyümölcslé
alacsony30-50%tejjoghurtkefir, a legtöbb hazai gyümölcs, durumbúzából készült spagetti és makaróni
30% alattbablencsediómogyoróretekpaprikaparadicsomfruktóz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése