A karácsonyi készülődéshez hozzátartozik a sütik készítése is. Ime pár recept mézeskalácsokhoz. Próbáljátok ki őket bátran:
Rozslisztes mézeskalács csillagok:
25 dkg rozsliszt, 12 dkg méz, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 csomag mézeskalácsfűszer, fél csomag sütőpor
A mézet, cukrot és a vajat egy lábosban közepes lángon kevergesse addig, amíg a vaj megolvad. Majd vegye le a tűzről és hagyja hűlni. Közben egy tálban keverje össze a rozslisztet, a mézeskalácsfűszert, a sütőport és a tojást, majd öntse hozzá a mézes masszát is.
25 dkg rozsliszt, 12 dkg méz, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 csomag mézeskalácsfűszer, fél csomag sütőpor
A mézet, cukrot és a vajat egy lábosban közepes lángon kevergesse addig, amíg a vaj megolvad. Majd vegye le a tűzről és hagyja hűlni. Közben egy tálban keverje össze a rozslisztet, a mézeskalácsfűszert, a sütőport és a tojást, majd öntse hozzá a mézes masszát is.
 Az így kapott tésztát körülbelül 30 percig pihentesse szobahőmérsékleten. Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsa fél centiméter vastagra, és formával szaggasson kis csillagokat belőle. A csillagokat helyezze sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mindegyik közepébe tegyen egyegy szem mandulát.
Az így kapott tésztát körülbelül 30 percig pihentesse szobahőmérsékleten. Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsa fél centiméter vastagra, és formával szaggasson kis csillagokat belőle. A csillagokat helyezze sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mindegyik közepébe tegyen egyegy szem mandulát.
Közben melegítse elő a sütőt és a csillagokat 160 °Con körülbelül 15 percig süsse. A kész kekszeket süteményes dobozban fél alma mellett tárolja.
Sima lisztes mézeskalács:
17 dkg liszt, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg(ha kimarad az sem baj), 6 dkg vaj, 10 dkg méz, 1 tojássárgája,1/4 teáskanál szódabikarbóna
A lisztet,sót, szódabikarbónát és a fűszereket egy tálba szitáljuk.A vajat finoman elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját és kézzel addig gyúrjuk, amíg szilárd tésztát kapunk. Becsomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük,majd kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 °Con kb 10 percig sütjük.
Puszedli:
12 dkg puha vaj, 20 dkg méz, 1 tojás sárgája, 40 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg,1/2 teáskanál őrölt fahéj
Sima lisztes mézeskalács:
17 dkg liszt, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg(ha kimarad az sem baj), 6 dkg vaj, 10 dkg méz, 1 tojássárgája,1/4 teáskanál szódabikarbóna
A lisztet,sót, szódabikarbónát és a fűszereket egy tálba szitáljuk.A vajat finoman elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját és kézzel addig gyúrjuk, amíg szilárd tésztát kapunk. Becsomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük,majd kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 °Con kb 10 percig sütjük.
Puszedli:
12 dkg puha vaj, 20 dkg méz, 1 tojás sárgája, 40 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg,1/2 teáskanál őrölt fahéj
Cukormáz:
1 evőkanál tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé, 710 dkg porcukor

 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése