Mit tehetek érted - egy rendhagyó háztartás történései

Kövesd az OriflameMindenkinek blogomat. Iratkozz fel az orimindTV-re
De ne gondold, hogy a szépségápolás csak kívülről történik. Külső-belső harmónia keresgélése az igazi feladat.
Így szó lesz itt mindenről, ami történhet velünk - változzon tapasztalattá az élmény, és megosztani való tudássá.

2013. december 18., szerda

Készüljünk a karácsonyra - mézeskalács recept

Ne felejtsétek a Karácsonyi adomány gyűjtésünket! Idén is szeretnénk segíteni a győri Anya- Csecsemő- és Gyermekotthonnak.

A karácsonyi készülődéshez hozzátartozik a sütik készítése is. Ime pár recept mézeskalácsokhoz. Próbáljátok ki őket bátran:

Rozslisztes mézeskalács csillagok:

25 dkg rozsliszt, 12 dkg méz, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 csomag mézeskalácsfűszer, fél csomag sütőpor

A mézet, cukrot és a vajat egy lábosban közepes lángon kevergesse addig, amíg a vaj megolvad. Majd vegye le a tűzről és hagyja hűlni. Közben egy tálban keverje össze a rozslisztet, a mézeskalács­fűszert, a sütőport és a tojást, majd öntse hozzá a mézes masszát is. 
Az így kapott tésztát körülbelül 30 percig pihentesse szobahőmérsékleten. Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsa fél centiméter vastagra, és formával szaggasson kis csillagokat belőle. A csillagokat helyezze sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mindegyik közepébe tegyen egy­egy szem mandulát.
Közben melegítse elő a sütőt és a csillagokat 160 °C­on körülbelül 15 percig süsse. A kész kekszeket süteményes dobozban fél alma mellett tárolja.

Sima lisztes mézeskalács:

17 dkg liszt, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg(ha kimarad az sem baj), 6 dkg vaj, 10 dkg méz, 1 tojássárgája,1/4 teáskanál szódabikarbóna

A lisztet,sót, szódabikarbónát és a fűszereket egy tálba szitáljuk.A vajat finoman elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját és kézzel addig gyúrjuk, amíg szilárd tésztát kapunk. Becsomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük,majd kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 °C­on kb 10 percig sütjük.

Puszedli:

12 dkg puha vaj, 20 dkg méz, 1 tojás sárgája, 40 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg,1/2 teáskanál őrölt fahéj


Cukormáz:

1 evőkanál tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé, 7­10 dkg porcukor 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése