Mit tehetek érted - egy rendhagyó háztartás történései

Kövesd az OriflameMindenkinek blogomat. Iratkozz fel az orimindTV-re
De ne gondold, hogy a szépségápolás csak kívülről történik. Külső-belső harmónia keresgélése az igazi feladat.
Így szó lesz itt mindenről, ami történhet velünk - változzon tapasztalattá az élmény, és megosztani való tudássá.

2014. január 23., csütörtök

belső harmónia -avagy egy kis kultúra: Büszkeség és balítélet


"Szerelmek és félreértések klasszikus meséje a XVIII. századvégi Angliából. Az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes – és lehetőleg rangos – férfiú mellett. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt. Amikor Mr. Bingley, a módos agglegény beköltözik az egyik szomszédos birtokra, felbolydul a Bennet-ház élete. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét. Ami Lizzie-t illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája..."



Be kell vallanom félve álltam neki ennek a könyvnek. Mégpedig azért mert féltem, hogy csalódni fogok. Szerencsére nem így lett, sőt!!! Attól féltem, hogy a nyelvezete nehézkes lesz, számomra idegen. Hisz nem egy mai - könnyed hangú regény. Előítéleteim azonban nem bizonyultak igaznak, mert bár az írásmódja tényleg régies, de teljesen érthető és magával ragadó.
Mindig is érdekelt a 19. századi élet, és ez a könyv kiválóan bemutatja az akkori társadalmi berendezkedést, a nők helyzetet. 
Elizabeth karakán jellemébe pedig könnyen beleképzelhetjük magunkat. A félreértések, elhallgatások sokasága pedig a mai társadalomra is éppúgy jellemző mint a régmúltra.
Amúgy meg <3 Mr. Darcy!

A BBC által készített sorozat miatt olvastam el a könyvet, és bár valóban szinte szó szerint idézi a film a könyvet, mégis megérte elolvasni. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése