Mit tehetek érted - egy rendhagyó háztartás történései

Kövesd az OriflameMindenkinek blogomat. Iratkozz fel az orimindTV-re
De ne gondold, hogy a szépségápolás csak kívülről történik. Külső-belső harmónia keresgélése az igazi feladat.
Így szó lesz itt mindenről, ami történhet velünk - változzon tapasztalattá az élmény, és megosztani való tudássá.

2013. augusztus 14., szerda

Tudástár - étkezés a hallás védelmében

Az alábbi cikket a fuldugo.hu weblapról vettük át:
Mindannyian tudjuk, milyen fontos szerepet játszik a megfelelő étrend a szervezet egészségében. Az vagy, amit megeszel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fontos építő köve az egészséges, kiegyensúlyozott életnek. Hosszú idők óta vizsgálják a diétákat és az egészséges táplálkozást, de a közelmúltban új eredményekre bukkantak, miszerint a megfelelő étkezés hatással van a hallószervek épségére.

Szabad gyökök

Furcsán hangzó kifejezés, de a szabad gyökök mégis komoly fogalom, ha az egészségről van szó. A szabad gyököket a szervezet termeli, amikor a testet vagy egy testrészt stressz ér. Ezek olyan makromolekulák, melyek károsítják a test sejtjeit. A kutatások szerint az öregedés folyamán a testben egyre több szabad gyök képződik, melyek összekapcsolódnak, és serkentik az öregedés előrehaladását.

Mit mutatnak a kutatások?

A University of Wisconsin-Madison tanulmánya meggyőző eredményeket nyújt arról, hogy a megfelelő mennyiségű táplálék és a hosszú élettartam szoros kapcsolatban áll egymással, illetve nagyban meghatározza, meddig élünk. A félreértések elkerülése végett, nem az a lényeg, mit eszünk, hanem mennyit, és hány kalóriát viszünk be a szervezetbe. Ez a tanulmány az első, mely tárgyalja az öregedés és a megfelelő kalóriabevitel közti összefüggést.
A Sirt3 nevű enzim csökkenti a szabad gyökök kialakulását a szervezetben. Ha kevesebbet eszünk, mint a normál kalóriabevitelünk általában, a szervezet fokozottabban kezdi termelni a Sirt3 enzimet, hogy megakadályozza a szabad gyökök okozta károkat, sőt, lassítja az öregedés folyamatát.

A diéta és a hallás

A hallási mechanizmust végző szervünk a fül, egy összetett, finom részekből (dobhártya, három hallócsontocska, csiga stb.) felépülő rendszer, mely lehetővé teszi a körülöttünk lévő világ zajainak érzékelését. Ez mind szép és jó.
Azonban az öregedést gyorsító szabad gyökök károsíthatják ezt az érzékeny természeti csodát, ezzel együtt előidézik a korral járó halláskárosodást. A legtöbb ember, mire eléri a 60 éves kort, már tapasztal némi halláscsökkenést. Most, hogy a kutatók izolálták a Sirt3 enzim kulcsfontosságát a szabad gyökök elleni védekezésben, érdemes még nagyobb figyelmet szentelni az elfogyasztott ételek mennyiségére.
A képlet nagyon egyszerű. Szeretnél 10 évvel tovább élni vagy nem? Fogyassz 10%-kal kevesebb kalóriát naponta! Egyszerűen hangzik, de jól tudjuk, a táplálkozás az élet egyik legalapvetőbb örömforrása, lemondani a sok finomságról pedig nagyon nehéz, és mindennapi áldozatot kíván. Bizonyos gyógyszerek előidézik a Sirt3 termelődését, de egyelőre messze vagyunk attól, hogy egy csodapirula gátolja a szabad gyökök kialakulását.
A kutatás azt mutatja, hogy ha kevesebb kalóriát fogyasztunk el, az meghosszabbítja az életünket, javítja az életminőséget, egészségesebbé teszi a szervezetet, vagyis a hallás képességére is jótékony hatással van. Helyettesítsük egészségesebb élelmiszerekkel a kedvenc, zsíros ételeinket, melyekkel csak üres kalóriákkal tömjük magunkat, kerüljük a gyorséttermeket, így lassíthatjuk az öregedési folyamatot, vele együtt pedig a korral járó halláskárosodást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése