Mit tehetek érted - egy rendhagyó háztartás történései

Kövesd az OriflameMindenkinek blogomat. Iratkozz fel az orimindTV-re
De ne gondold, hogy a szépségápolás csak kívülről történik. Külső-belső harmónia keresgélése az igazi feladat.
Így szó lesz itt mindenről, ami történhet velünk - változzon tapasztalattá az élmény, és megosztani való tudássá.

2014. december 16., kedd

Belső harmónia- avagy egy kis kultúra: Figaro házassága - színházban jártunk

Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais: FIGARO HÁZASSÁGA - "avagy egy nap szenvedély"


színmű 2 részben

Az eredetileg óramester, később zenetanító, majd kétes üzleti ügyekbe keveredő, és börtönbe is került szerző egyik leghíresebb műve a léha arisztokráciát pellengérezi ki. Pergő cselekménye, élénk dialógusai, sziporkázó nyelve alapvetően megújította a vígjáték műfaját, Szerb Antal szerint Beaumarchais személye ezzel együtt oly szorosan tartozik az ancien régime-hez, "mint inas a gazdájához".

Ismét egy színházi élménnyel jövök Nektek. Szintén 

Győri Nemzeti Színház Kisfaludy-termében látott darabról lesz szó.


Több ismerősnek is mondtam, hogy színházba készülünk. Mikor meghallották, hogy a Figaro házasságára, egytől egyig azt kérdezték, hogy vettem rá páromat arra, hogy operára jöjjön velem? Na erre mondtam azt nekik, hogy sehogy. Arra biztos nem jönne el velem :) De nem véletlen, hogy szinte mindenkinek elsőként az opera műfaj jut eszébe Figaroról. Hisz legtöbbször opera műfajban viszik színpadra ezt a darabot. Szerencsére ez most tényleg nem az volt, "csupán" egy színmű. Annak is egy elég érdekes megközelítése.

A cselekmény persze adott, a megvalósítás pedig ismét kiváló. Ráhangolódni azonban nekem nehezen sikerült - de ez valószínűleg a "régies" beszédstílusa miatt + néha jó lett volna, ha hordanak magukon névtáblát - az elején kicsit nehezen követtem, hogy ki-kicsoda...
A szünet után, viszont már magával ragadott, és beszippantott engem is a történet.

A szereplők, mint általában most is kiváló alakítást nyújtottak. Kedvencem Járai Máté ismét egy újabb arcát mutatta meg. Komolyan mondom fantasztikus színész. (főleg azután érzem így, hogy legutóbb A kripli-ben láttam, ahol egy testi fogyatékos tizenéves alakított) Természetesen a többiek is jók voltak :)

szereplőink jelmezei elég furcsának, már már sokkolónak tűntek.  Hajkölteményeik valami borzalmasak (legalábbis szerintem), és a darab közben azon agyaltam, hogy nem sülnek meg a színészek ezekben a maskarákban... (Szerencsére azért bírták :)

Csak ajánlani tudom, minden színházba járó ismerősnek, ismeretlennek. Nézzétek meg ezt a darabot is (csak tegyétek félre megbotránkozó énjeiteket:)

Szereplő gárda:

Almaviva, gróf CSANKÓ ZOLTÁN
Rosina, grófné AGÓCS JUDIT
Figaro, mindenes JÁRAI MÁTÉ
Susana, komorna MIHÁLYI ORSOLYA
Querubín, apród MOLNÁR ZSOLT
Marcelina, házvezetőnő MÉZES VIOLETTA
Bartolo, orvos MASZLAY ISTVÁN
Antonio, kertész ÁTS GYULA
Dorita, a lánya SÍK FRIDA
Basil, zenetanár POSONYI TAKÁCS LÁSZLÓ
Rubia, bírónő MENCZEL ANDREA
Belette, kecskepásztor KOPPÁNY ZOLTÁN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése