Mit tehetek érted - egy rendhagyó háztartás történései

Kövesd az OriflameMindenkinek blogomat. Iratkozz fel az orimindTV-re
De ne gondold, hogy a szépségápolás csak kívülről történik. Külső-belső harmónia keresgélése az igazi feladat.
Így szó lesz itt mindenről, ami történhet velünk - változzon tapasztalattá az élmény, és megosztani való tudássá.

2016. június 6., hétfő

WELLNESS KISOKOS


A Wellness tudományos szakkifejezései között nem könnyű eligazodni. De szükség van rájuk, mivel szervezetünk nem termel vitaminokat, ásványi anyagokat és Omega zsírsavakat, így erről táplálkozásunk során kell gondoskodnunk – de mikor, mennyit és melyeket fogyasszuk? Útmutatónk segít kiigazodni.

A VITAMINOKRÓL
A-vitamin: Erre a vitaminra elsősorban bőrünknek, hajunknak, látásunknak és immunrendszerünknek van szüksége. Nem lehet túladagolni, mert szervezetünk annyi vitamint választ ki a béta karotinból (mely egy zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vöröses pigment), amennyire szüksége van.
Ezekben az ételekben található: Zöld leveles zöldségek, répa, barack, tejtermékek, tojás, hal.
B-vitamin: 8-féle B-vitamint tartanak számon, melyek hozzájárulnak az egészséges anyagcsere és sejtosztódás fenntartásához, valamint az idegek és izmok működéséhez. Ez a vitamincsoport érzékeny bizonyos feldolgozási módokra, így azok, akik sok feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, szenvedhetnek B-vitamin hiányban.
Ezekben az ételekben található: Nyers zöldségek és gyümölcsök, diófélék, teljes kiőrlésű termékek (például barna rizs, teljes kiőrlésű tészta), tojás, hús, hal.
C-vitamin: Ez a legismertebb vitamin. Erős antioxidáns, fontos szerepet játszik a kötőszövet kollagén-termelésében, ezért szükséges a bőr, a fogak, a csontok és az erek egészségének fenntartásához. Segíti a szervezetet a vas kiválasztásában az ételekből.
Ezekben az ételekben található: Gyümölcsök, bogyófélék, kelbimbó, gyökérzöldségek.

D-vitamin: A D-vitamin legfőbb forrása a napfény. Már egy 30 perces nappali séta is hozzájuttatja a szervezetet annyi D-vitaminhoz, mint 10 pohár tej. Erre a vitaminra a kálcium megkötéséhez és az immunrendszer, valamint az izomzat megfelelő működéséhez van szükség. A D-vitamin hiánya csontbetegségeket okozhat, így nagyon fontos, hogy szervezetünk megfelelő mennyiséget kapjon belőle.
Ezekben az ételekben található: Zsíros halak, tojássárgája.
E-vitamin: Megvédi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. C-vitaminnal kiegészítve erősítik egymás hatását.
Ezekben az ételekben található: Diófélék, bab, tojás, leveles zöldségek, gabonafélék.
K-vitamin: Ez a vitamin segít a véralvadásban, a csontképződésben és regenerálódásban. A bélbaktériumok természetes módon állítanak elő K-vitamint, de a táplálkozás során is fontos bevinni.
Ezekben az ételekben található: Sötétzöld leveles zöldségek (brokkoli, spenót, kelbimbó) 
 
AZ ÁSVÁNYI ANYAGOKRÓL
Kálcium: Ez az ásványi anyag szükséges a csontok, fogak és szövetek egészségéhez. Szabályozza az idegek és izmok működését és fontos szerepe van a véralvadásban.
Ezekben az ételekben található: Zöld leveles zöldségek, mandula, bab, gyümölcsök és tejtermékek.
Magnézium
 A magnéziumnak több mint 300 alapvető anyagcsere-reakcióban van szerepe, mint például az energiatermelődés, a normál szívműködés, vagy az izom-összehúzódások. Az emberek többsége nem visz be elegendő magnéziumot a táplálkozással.
Ezekben az ételekben található: Zöld leveles zöldségek, diófélék (kesudió, mandula), magvak, teljes kiőrlésű gabonák.

Szelén: Segít az antioxidáns enzimek létrehozásában, melyek meggátolják a szabadgyökök káros hatásait. A szelén hiánya gyenge immunrendszert és szívműködést okozhat.
Ezekben az ételekben található: Gabonafélék, diófélék, gomba, hal.
Cink: Az immunrendszernek cinkre is szüksége van a rendes működéshez. Ez az ásványi anyag segít a sebgyógyulásban, lebontja a szénhidrátokat, erősíti a bőrt és hozzájárul a látás, ízlelés és szaglás működéséhez.
Ezekben az ételekben található: Magvak (szezámmag, napraforgómag, tökmag), diófélék, hús, lencse, gomba.
Jód: A jód alapvető fontosságú a pajzsmirigy működéséhez, mely szabályozza az anyagcserét, a növekedést és fejlődést, illetve a szaporodási funkciót. A jódhiány mentális zavarokhoz vezethet.
Ezekben az ételekben található: Só, tengeri ételek, bab, burgonya, tejtermékek, tojás.
Réz: Rézre van szükség a központi idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint az energia és a melanin termelődéséhez. Szintén fontos szerepe van a kollagén és elasztin termelődésében és a szív, a vér és a csontok kötőszövete egészségének fenntartásában.
Ezekben az ételekben található: Bab, diófélék, magvak, gabonafélék, gomba.
Vas: A vas segít a vörösvértesteknek a méregtelenítésben és az oxigén szállításában. Vashiány esetén vérszegénység léphet fel.
Ezekben az ételekben található: Lencse, bab, eper, vörös húsok.

A ZSÍRSAVAKRÓL
Omega-3: Ahogyan vitaminokat sem, úgy Omega-3 zsírsavat sem képes előállítani az emberi szervezet, így az étkezések során vagy táplálék-kiegészítő formájában szükséges magunkhoz venni. Az Omega-3 csökkenti a gyulladásokat, ezzel pedig a szívbetegségek, a rák és a köszvény kockázatát is. Fontos szerepe van az agy és a szem megfelelő működésében is.
Ezekben az ételekben található: Zsíros halak (makréla, pisztráng, lazac), lenmag, dió, Omega-3 táplálék-kiegészítő.

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése