Mit tehetek érted - egy rendhagyó háztartás történései

Kövesd az OriflameMindenkinek blogomat. Iratkozz fel az orimindTV-re
De ne gondold, hogy a szépségápolás csak kívülről történik. Külső-belső harmónia keresgélése az igazi feladat.
Így szó lesz itt mindenről, ami történhet velünk - változzon tapasztalattá az élmény, és megosztani való tudássá.

2014. november 4., kedd

Belső harmónia- avagy egy kis kultúra: A kripli - avagy színházban jártunk


Martin McDonagh: A Kripli

"Az ír kortárs szerző, Martin McDonagh egyik legnépszerűbb drámája 1934-ben játszódik egy kis szigeten. Kate és Eileen nénikék aggódva várják haza neveltjüket, a tizenhat éves, kacskakezű-kacskalábú Billyt az orvosi vizsgálatról. A fiú kedvenc időtöltése a tehenek fixírozása. A várakozás izgalmát oldja kissé a város pletykafészkének, Johnnynak a feltűnése: unalmas és érdektelen újságokból kiolvasott hírei, valamint kémkedésből szerzett információi elterelik a két vénkisasszony figyelmét a városka lakóiról. Az egyik legérdekesebb hírre megérkezik Billy is, sóváran hallgatja Johnny beszámolóját az amerikai filmesek érkezéséről. A hollywoodi stáb szereplőket keres, és Billy úgy érzi, nem hagyhatja ki a lehetőséget. Menekülni akar a szegénységből, a falubeliek gúnyolódásától. Elhatározza hát, hogy filmsztár lesz..."

Egy újabb színházi élménnyel jövök nektek. Ez a darab ugyan nem a legfrissebb előadások között van, hisz játsszák már régóta, de nekünk most sikerült eljutnunk rá. Őszinte leszek: nem különösebben vártam ezt az előadást. Voltak fenntartásaim a darabbal kapcsolatban. Ugyanis én jobban szeretem a könnyedebb "hangvételű" színi előadásokat. Ennek a témája pedig közel sem az. Mégis többször nevettem az előadás alatt. Ugyanis a téma, amit boncolgat drámai, maga a megvalósítás a káromkodásokkal, pletykákkal mégiscsak oldja a feszültséget, mosolyra készteti az embereket.

Járai Máté ebben a darabban ismét nagyot alkotott. (Azt hiszem most már nyugodtan mondhatom róla, hogy a kedvenc győri színészem!) Egyszerűen fantasztikusan játszotta a testi fogyatékos 15 éves fiú szerepét. A járása, a lábtartása, maga a beszéde... Egyszerűen hihetetlen, elhittem neki az egészet. Az egész darab alatt hozta végig a szerepet, csak a taps alatt vált ismét "Önmagává". 

Azért a többi szereplőről se feledkezzünk el, mert ők is jók voltak:
Billy: Járai Máté
Johnnypateenmike: Sárközi József
Kate: Agócs Judit
Eileen: Molnár Judit
Helen: Menczel Andrea
Bobby-baba: Fejszés Attila
Bartley: Molnár Zsolt
Orvos: Jáger András
Mamus: Töreky Zsuzsa

Ajánlom mindenkinek ezt a darabot!
Ime egy másik vélemény az előadásról: Ananiila blogján: Színházi élmény - A kripli

1 megjegyzés: