Mit tehetek érted - egy rendhagyó háztartás történései

Kövesd az OriflameMindenkinek blogomat. Iratkozz fel az orimindTV-re
De ne gondold, hogy a szépségápolás csak kívülről történik. Külső-belső harmónia keresgélése az igazi feladat.
Így szó lesz itt mindenről, ami történhet velünk - változzon tapasztalattá az élmény, és megosztani való tudássá.

2016. október 3., hétfő

A DNS VALÓDI HATÁSA A BŐR ÖREGEDÉSBEN

Sokat vitatott kérdés, hogy mi számít többet, örökölt tulajdonságaink, vagy életvitelünk? Vajon melyiknek van nagyobb hatása, ha a bőrünkről van szó? Bőrápolási szakértőnkkel, Melina Galeadi-val beszélgetünk a kérdésről.
Akkor vágjunk is a közepébe, mi is az a DNS?
Nagyon leegyszerűsítve: a DNS hordoz minden olyan információt, amitől egyediek vagyunk. Ezt az információt mindkét biológiai szülőnktől örököljük, ezért van az, hogy a DNS elrendeződésünk – a génjeink – csak és kizárólag ránk jellemző. Hacsak nincs egy ikertestvérünk!
Ha a génjeink határozzák meg hogy nézünk ki – a hajunk színét, magasságukat, testfelépítésünket – akkor biztosan nekik van a legnagyobb hatásuk arra is, hogyan öregszik a bőrünk?
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy bár a gének szerepet játszanak abban, hogyan öregszünk, de a személyes választásaink és a környezeti hatások sokkal nagyobb részben, több, mint 80%-ban felelősek érte. A személyes választások alatt értem a megfelelő alvás mennyiséget, az egészséges táplálkozást és, hogy elegendő vizet igyunk – hogy csak néhány példát említsek. A környezeti hatások pedig a napozás, dohányzás, szennyeződések és a nagyon száraz, beltéri levegő.
Wow! És miért vannak olyan rossz hatással ezek a környezeti tényezők a bőrünkre?
Legfőképp azért, mert a bőrsejtek oxidálódásához vezetnek.
Amikor az oxigén lebomlik, a testünkben szabad gyökök keletkeznek, melyek rombolják a sejteket. A szabad gyökök egy részére szükségünk van szervezetünk megfelelő működéséhez, ám ha túl sok szabad gyök keletkezik az máj és szív elégtelenséghez és akár rákhoz is vezethet. Bőrünkre pedig oly módon vannak hatással, hogy felgyorsítják az öregedési folyamatot. 
A nap miért van olyan rossz hatással a bőrünkre?
A túlzott napozás számos negatív mellékhatással jár – a bőrrák ezek közül a legrosszabb. A káros UV sugárzások foltokat okoznak, és a bőr elszíneződéséhez, valamint az elasztin és a kollagén pusztulásához vezetnek. Ennek eredményeként pedig ráncok keletkeznek és a bőr megereszkedik. 

Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy a kis mértékű napozás jót tesz. A napozás D vitamint termel a szervezetünkben, ami segít a kálcium felszívódásában, erősíti a csontokat és az immunrendszert. A D vitamint “boldog” vitaminnak is szokták hívni. Attól függően, hogy az évnek melyik időszakában vagyunk, naponta 10 perc eltöltése a napon, elegendő D vitamint termel, hogy ezeket a jótékony hatásokat előidézze a szervezetben. 
Mit tehetünk, hogy megakadályozzuk a bőr gyors öregedését?
Óvjuk belülről és kívülről is. Kerüljük a túlzott napozást, hidratáljunk megfelelően, együnk egészséges ételeket és vezessünk be napi bőrápolási rutint, ami megtisztítja a bőrt a szennyeződésektől és olyan hatóanyagokat juttat be, amik késleltetik az öregedési folyamatot. 
Van, amikor már túl késő bármit tenni a fiatalabb bőrért?
Sosem késő egy jó termékbe beruházni. A károsodás legnagyobb része a 20-as éveinkben alakul ki, de a túlzott napozásból fakadó károsodás idővel tovább növekszik. Mindenesetre mindig tudunk javítani bőrünk állapotán a megfelelő bőrápolási rutinnal. 

SZÖVEG: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése